Beauty-amsterdamin

Fast fashion moet plaats maken voor duurzame mode

Een steeds belangrijker wordend onderwerp in de wereld van vandaag: duurzaamheid. Al denk je misschien niet direct aan de kledingindustrie, zij delen wel mee in grote verantwoordelijkheid binnen het kader. Hoe meer dit onder de aandacht komt, hoe meer consumenten de mogelijkheid krijgen om te zoeken naar alternatieven voor het wel bekende fast fashion.

De kledingindustrie

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën in de wereld, op de olie industrie na. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen bij het telen van katoen. Dit gif is schadelijk voor de bodem, omwonende organismes en de mensen die in de velden werken. Daarbij komt er tijdens het vervoeren veel CO2 vrij en gooien wij ook nog eens achteloos onze kleding weg wanneer het niet meer trendy is.

Behalve de impact die de kledingindustrie heeft op het milieu dragen zij ook bij aan mensonterende situaties. Omdat consumenten binnen de fast fashion ketens een zo laag mogelijke prijs willen zijn de fabrieken vaak gevestigd in arme landen waar de werknemers slechts 0,1% krijgen van de kleding die zij hebben geproduceerd.

Duurzame mode

Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt in onze levens stijgt ook de aandacht voor de duurzaamheid van de kledingindustrie. Consumenten zelf worden ook steeds creatiever met het (her)gebruiken van kleding om zo de constante stroom van nieuwe producties te verminderen. Denk hierbij aan het upcyclen/redesignen van oude kleding om deze zo nieuw leven in te blazen. Dit geeft je kleding meteen een unieke en persoonlijke touch. Daarbij worden ook platformen als Vinted, waar tweedehands kleding wordt gekocht en verkocht door consumenten, steeds populairder door heel Europa.

Duurzame keurmerken

We snappen dat je niet voor altijd je kleding kunt blijven recyclen. Soms is het ook gewoon heel fijn om een nieuw artikel binnen te krijgen dat nog in de verpakking zit. Waar je in dat geval op kunt letten om er zeker van te zijn dat jou kleding duurzaam geproduceerd is zijn de volgende certificeringen, namelijk:

  • Global Organic Textile Standarts
  • World Fair Trade Organization

Op zoek naar Vegan kleding? Neem dan eens een kijkje bij WWen.nl.  

Het meest duurzame dat je kunt doen is natuurlijk je eigen kleren blijven gebruiken en zo min mogelijk nieuw te kopen, dat is ook meteen goed voor de portemonnee!