Kan ‘activated charcoal’ je mooier maken?

In steeds meer beautyproducten zie je het op de ingrediëntenlijst staan; ‘activated charcoal’. Van afslankkoffie tot gezichtsscrub. Deze stof zou namelijk veel positieve effecten voor ons lichaam hebben, zowel op innerlijk als uiterlijk vlak. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de positieve effecten die activated charcoal, of actieve kool, op je lichaam heeft. Om echter een goed beeld van actieve kool te krijgen, gaan we eerst dieper in op wat het precies is. 
Wat is actieve kool?

Actieve kool is opgebouwd uit planten- en turfresten. Na de verbranding van beide elementen wordt de actieve kool met gas bewerkt. Hierdoor krijgt het goedje een negatieve lading, waarmee het stoffen met een positieve lading aantrekt. Dit gebeurt dus ook wanneer je de actieve kool op je huid aanbrengt. De actieve kool gaat er namelijk voor zorgen dat de giftige stoffen uit de huid worden getrokken en in de actieve kool worden opgenomen.

Actieve kool kan zowel inwendig – denk aan Norrit diarreeremmers – en uitwendig gebruikt worden. Let echter wel op met de hoeveelheid, aangezien het product niet discrimineert. Met andere woorden, het neemt vrijwel alles op, niet alleen de giftige stoffen. Indien het product in juiste hoeveelheden gebruikt wordt, is het geschikt voor zowel de huid, je tanden als het haar. Hier gaan we je nu wat meer over vertellen .

Actieve kool in relatie tot de huid

Je ziet het steeds meer voorbij komen als je op sociale media kijkt. De zwarte maskertjes die door bekende influencers gebruikt worden om de huid te reinigen. Zij maken ook gebruik van actieve kool. Actieve kool heeft een groot adsorptievermogen. Hierdoor is het eigenlijk ideaal om de huid te voorzien van een grondige reiniging. Actieve kool is namelijk in staat om zo’n 100 á 200 keer zijn eigen gewicht aan giftige stoffen (toxines) in zich op te nemen. Dit maakt het product uitermate geschikt om de huid te ontdoen van onzuiverheden.

Wanneer je actieve kool op je huid smeert, zal het viezigheden opnemen zoals bacteriën, overtollig vuil en talg. De actieve kool bindt deze middelen namelijk aan zich. Wanneer je vervolgens de actieve kool van je huid af spoelt, of in sommige gevallen er als maskertje aftrekt, neemt het de viezigheid die het heeft opgenomen mee. Wat is hier dan het grote voordeel van? De onzuiverheden van de huid worden opgenomen in de actieve kool zonder dat het de huid droog maakt. Dit maakt actieve kool dan ook geschikt voor alle huidtype zonder hier irritatie bij te veroorzaken, tenzij je er allergisch voor bent overigens. 

Actieve kool voor wittere tanden

Zoals je ondertussen ook wel op het internet voorbij hebt zien komen, wordt actieve kool ook steeds vaker gebruikt bij het poetsen van de tanden. Hoe is het mogelijk dat je wittere tanden krijgt door het te poetsen met zwart spul? Nou allereerst is het belangrijk om te vermelden dat actieve kool alleen effectief kan zijn bij het verwijderen van gekleurde aanslag aan de buitenkant van de tanden. Tanden die van binnenuit verkleurd zijn, kunnen helaas niet witter gemaakt worden door het gebruik van actieve kool.

Echter kunnen tanden wel van buitenaf witter gemaakt worden. Dit komt omdat de actieve kool zicht hecht aan tannine. Dit zijn stoffen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld wijn, thee en koffie. Bij herhaaldelijk gebruik kunnen deze stoffen zorgen voor verkleuringen in het tandglazuur. Actieve kool kan deze stoffen verwijderen doordat deze stoffen zich gaan hechten aan de actieve kool. Wanneer je vervolgens je mond spoelt, worden deze stoffen meegenomen. Dit zou er op langere termijn voor moeten zorgen dat je tanden minder verkleurd raken door tannine. 

Actieve kool voor je haar

Shampoo waarin actieve kool verwerkt zit is in ieder geval in theorie erg goed in staat om vuil en vet uit het haar te verwijderen. Dit zijn wederom de stoffen die zich hechten aan de actieve kool.

Daarnaast is actieve kool erg nuttig voor het bestrijden van jeuk. Wanneer je last hebt van roos of een rode, schilferige huid kan actieve kool een prima middel zijn om dit tegen te gaan. Daarbij worden tegelijkertijd vet en vuil uit je haar verwijderd; win-win dus!

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg schoonheidsvoordelen die actieve kool biedt. Echter moet daarbij wel vermeld worden dat je dit product altijd met mate moet gebruiken. Er zijn verschillende onderzoeken die de positieve effecten van het goedje bevestigen. Echter zijn er nog vrijwel geen onderzoeken gedaan naar de gevolgen van overmatig gebruik. Let hier dus goed mee op!

Terug naar Skincare
Beauty-amsterdamin

Nieuwste blogs