Drink voldoende water

  Het is onwijs belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt per dag. Vocht wordt overal in je lichaam gebruikt, namelijk: bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur.
Een volwassene heeft gemiddeld 1.5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Uiteraard hangt het wel van enige factoren af zoals je leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand.
 

Uitdroging

Drink je lang niets, dan kun je kans hebben op uitdroging van het lichaam. Tevens kan het teveel innemen van alcohol zorgen voor uitdroging. Krijg je te weinig vocht binnen per dag, dan kan dit op korte termijn gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt hierbij denken aan diarree en braken, koorts, hoofdpijn, droge mond, overmatig zweten en vaak plassen. Daarnaast heeft het ook gevolgen op lange termijn, bijvoorbeeld door symptomen als vermoeidheid, nierklachten, lage bloeddruk, gewichtstoename of gewrichtspijn. Hersencellen zijn erg gevoelig voor ernstige uitdroging. Hierdoor is verwardheid een aanwezigheid en zeer ernstige uitdroging kan leiden tot coma.

Hoeveel vocht moet je binnenkrijgen?

Wat je aan vocht verliest moet je ook weer aanvullen. Je kunt het beste vocht binnenkrijgen door middel van te drinken, maar vocht zit ook in je eten. Vrouwen bestaan voor ongeveer 50% uit water, bij mannen is dit iets meer zo'n 65%. Een baby bestaat zelfs uit nóg meer water namelijk 75%.

Teveel water drinken

Verrassing! Teveel vocht is ook niet goed voor je, dit kan zorgen voor een te laag gehalte aan zouten in het bloed met als gevolg hartritmestoornissen. Je nieren kunnen per dag 8 tot 10 liter vocht uitscheiden. Als je veel meer drinkt of in een kort tijdsbestek dan kan het lichaam dat niet aan en kun je overlijden.

Voordelen

Het beste kun je ervoor kiezen om water te drinken in plaats van frisdrank, dit heeft namelijk nog enkele voordelen, zoals;

  • Het drinken van water zorgt voor een mooiere huid;
  • Het werkt preventief tegen pijn in gewrichten en kramp in spieren;
  • Tijdens het sporten geeft het je energie;
  • Het helpt bij afvallen;
  • Het helpt bij je concentratie.

 

Terug naar Healthy Lifestyle
Beauty-amsterdamin

Nieuwste blogs